Un artefacte únic dels aborígens de Tasmània torna a Austràlia després de 230 anys

Un artefacte únic dels aborígens de Tasmània es congela a Austràlia anys després
Un artefacte únic dels aborígens de Tasmània torna a Austràlia després de 230 anys

Després de passar 230 anys a l'estranger, un portador d'aigua d'algues únic anomenat rikawa per la tribu Palawa a Tasmània torna a Austràlia. Vist al Musée du quai Branly-Jacques Chirac de París el 2019, el rikawa ara s'exhibeix com a part d'un préstec de la pintura de dos anys a la nova exposició del Museu i Galeria d'Art de Tasmània (TMAG), taipani milaythina-tu. .

Rikawa es va fer amb molsa de bou, broquetes de fusta i fibres vegetals a finals del segle XVIII. Aquests vaixells servien per emmagatzemar i transportar aigua, un recurs que donava vida a la gent de Palawa. Aquest objecte va ser trobat prop de la badia de Recherche l'any 18 pel grup d'expedició de Bruni d'Entrecasteaux. Els registres de la seva existència en una col·lecció privada daten de la dècada de 1792, quan va ser representat en un catàleg. Rikawa va entrar més tard a les col·leccions públiques franceses, exposades al Louvre i altres col·leccions de museus de París al llarg dels anys, però la seva descripció en termes de material i país d'origen és incerta.

És un dels dos rikavs històrics l'existència dels quals s'ha demostrat. Aquest últim es va trobar al voltant de 1850 i es va exhibir posteriorment a l'Exposició del Gran Londres de 1851 abans de ser donat al Museu Britànic juntament amb altres objectes aborígens de Tasmània. Ara forma part de l'exposició del TMAG.

El 2019, la rikawa de París va ser redescoberta i exposada al Musée du quai Branly com a part de la col·lecció africana de Jacques Chirac. Dr. Gaye Sculthorpe, una representant de la tribu Palawa i una veterana conservadora de museus que treballava al Museu Britànic i investigava la història de la seva família, es va trobar amb el seu dibuix de la dècada de 1890 mentre estava exposat al Museu del Louvre de París.

Dr. Gaye Sculthorpe, professor d'estudis del patrimoni i dels museus a la Universitat Deakin, va dir: "És un dels objectes aborígens més importants de les col·leccions dels museus, i és increïblement important que la gent de Palawa el vegi al seu país. Felicitats a tots els que han contribuït i s'ho mereixen".

Anant a casa a Lutruwita/Tasmània

Com a orgullós patrocinador de l'exposició al TMAG, Emirates va transportar el rar i preuat rikawa sota la cura i supervisió dels conservadors del Musée du quai Branly-Jacques Chirac. Rikawa es va registrar a l'aeroport Charles de Gaulle de París, després es va aturar a l'aeroport internacional de Dubai abans de dirigir-se a Melbourne, Austràlia. Va continuar el seu viatge cap a l'aeroport de Hobart en un vol de codi compartit amb Qantas.

Abans del vol des de París, l'estat de Rikawa es va comprovar correctament i després es va empaquetar en una maleta amb aire condicionat especialment dissenyada per al viatge. Els curadors que acompanyen Rikawa poden realitzar controls durant tot el vol i a les fronteres per assegurar-se que sigui completament segur. Durant tot el viatge, els comissaris van estar en contacte directe amb la tripulació de cabina d'Emirates per supervisar el bon progrés del viatge de Rikawa. A l'arribada a Tasmània, l'article es va sotmetre de nou a una verificació detallada de l'estat i va confirmar que no hi havia danys, i després es va col·locar en una vitrina amb aire condicionat especialment dissenyada.

Stéphanie Leclerc-Caffarel, conservadora de les col·leccions del Pacífic del Musée du quai Branly-Jacques Chirac que acompanya Rikawa, va dir: "És increïble pensar que fa 230 anys un equip d'expedició francès va investigar aquestes costes i va transportar el rikawa. travessant diversos oceans fins a França. Ara ens trobem al mateix lloc com a part del seu retorn a casa segles més tard. Aquest rar portador d'aigua és un tresor nacional de França i un tresor cultural del poble de Tasmània. És fantàstic que aquesta petita obra d'art hagi reunit a tanta gent d'arreu del món en un lloc tan remot com Tasmània".

Viatjant amb Emirates

Emirates té una àmplia experiència en el transport d'articles valuosos i rars, inclosos trofeus esportius de prestigi com la FA Cup, Web Ellis Cup, ICC Cricket World Cup i altres artefactes històrics que transporta arreu del món.

"Estem molt honrats de poder participar en el transport d'aquest element únic de la història dels aborígens de Tasmània i transportar-lo amb seguretat d'un extrem a l'altre del món i retornar aquest únic transportista d'aigua als seus propietaris originals. "Continuarem fent tot el possible per connectar els australians d'arreu del món a través de llocs, persones o objectes culturals que signifiquen molt per a ells", va dir Barry Brown, vicepresident dels Emirats Australàsia.

Emirates ha volat a Austràlia des de 1996 i ha transportat més de 40 milions de passatgers a les seves rutes cap a i des de la destinació. L'aerolínia té una llarga trajectòria de suport a les institucions artístiques, culturals i esportives i ha invertit més de 100 milions de dòlars en diversos esdeveniments culturals, incloses les orquestres simfòniques de Sydney i Melbourne.

Exposició taypani milaythina-tu: Retorn a la pàtria

El Museu TMAG va inaugurar una nova exposició temporal titulada taypani milaythina-tu: Return to the Fatherland l'1 d'octubre de 2022. L'exposició pretén oferir a la comunitat aborígen de Tasmània accés a objectes culturals històrics prestats a institucions seleccionades d'arreu del món.

Zoe Rimmer, antiga conservadora en cap de TMAG i representant tribal de Palawa per a les arts i la cultura de les primeres nacions, va acollir amb gran entusiasme el trasllat d'aquest rar portador d'aigua. El seu rikawa niyakara, que va crear per a l'exposició amb una altra dona de Palawa, Theresa Sainty, és una crida als dos rikawa perquè tornin a casa.

“Rikawa és més que una peça de museu, és un portador del coneixement i la presència dels nostres avantpassats. El seu retorn a casa és una oportunitat increïble per a la reconnexió i el renaixement cultural. També és una oportunitat per construir relacions respectuoses i de col·laboració entre la comunitat de Palawan i les institucions internacionals que protegeixen els nostres béns culturals", diu Zoe Rimmer.

La directora de TMAG, Mary Mulcahy, afegeix que el museu està molt satisfet amb el retorn de Rikawa. Aquesta peça de la història combina dotze articles més que formen part de l'exposició Coming Home from the UK. L'exposició s'allargarà fins al 7 de maig de 2023, però els objectes en si estan en préstec durant dos anys, període durant el qual la comunitat hi continuarà tenint accés.

"És rar que una institució com TMAG tingui un article prestat durant dos anys, i estem molt contents que la comunitat aborígen de Tasmània finalment tingui prou temps per tornar a experimentar el rikawa i altres articles que van prendre en préstec dels seus avantpassats. Per descomptat, tot això comporta uns costos enormes, incloses les despeses d'enviament internacional d'objectes de museu, que sovint són elevats a causa de la logística. Per tant, estem agraïts a Emirates Airlines per la seva ajuda per permetre'ns transferir rikawa de tornada a Tasmània", afegeix Mulcahy.

Günceleme: 22/02/2023 10:19

Anuncis similars