El cotxe utilitzat per Atatürk al front de Çanakkale es troba al Museu Rahmi M. Koç

El cotxe utilitzat per Ataturk al davant de Canakkale es troba al Museu Rahmi M Koc
El cotxe utilitzat per Atatürk al front de Çanakkale es troba al Museu Rahmi M. Koç

El Museu Rahmi M. Koç porta un objecte històric als seus visitants en el 18è aniversari de la Victòria de Çanakkale el 108 de març. L'últim exemplar del mateix model del cotxe Fiat Zero que Atatürk va utilitzar a la façana de Çanakkale i sobre el qual es va fer la seva fotografia, va ser portat de la ciutat de Torí i va començar a exposar-se al Museu Rahmi M. Koç. El Model Zero, que es va produir en només 2 unitats, es podrà veure a partir d'ara al Museu Rahmi M. Koç, com els pocs exemplars que han arribat fins als nostres dies.

El Museu Rahmi M. Koç, el primer i únic museu industrial de Turquia que reflecteix l'evolució de la història del transport, la indústria i la comunicació, reuneix els seus visitants amb el cotxe utilitzat per Atatürk al front de Çanakkale en el 108è aniversari de la Victòria de Çanakkale.

El cotxe, el mateix model que el Fiat Zero, que el Ministeri de la Guerra va assignar el 1915 al comandant del grup Anafarta, Mustafa Kemal, va ser portat de Torí, Itàlia, i presentat al Museu Rahmi M. Koç per Tofaş.

Una de les rares fotografies d'Atatürk durant les guerres de Çanakkale és la fotografia feta en aquest cotxe. Fundat per la Fundació per la Reconstrucció dels Martiris de Turquia, Professor del Departament d'Història de la Universitat Çanakkale Onsekiz Mart Prof. Dr. L'Institut de Guerres de Çanakkale, dirigit per Murat Karataş, va determinar, com a resultat d'estudis detallats, que el cotxe utilitzat per Atatürk al davant era el model Fiat Zero de 1913.

Fiat Zero va aparèixer a la portada del número de primavera de 2022 de la revista Anafarta, preparat per a la seva publicació per l'institut. A l'article titulat "A la recerca del cotxe de Mustafa Kemal Atatürk: rastres de rodes a Gallipoli" escrit per l'investigador de l'Institut Onur Kuşku, la història del cotxe assignat a Atatürk estava sota el focus.

Es van produir 2 mil peces, exposades en museus distingits

La producció del Model Zero va començar l'any 1912 a la fàbrica Corso Dante de Fiat a Torí. En els anys següents, la producció del model es va interrompre amb l'inici de les guerres dels Balcans i la Primera Guerra Mundial. Totes les línies de producció de Fiat es dedicaven a les necessitats de l'exèrcit italià. El Model Zero havia venut 1915 unitats quan finalment va sortir de la banda el 2. La frase "12-15 HP" al nom del model reflecteix el segment que el cotxe entra al sistema fiscal italià en lloc de la potència.

Els pocs exemples de 2 cotxes que han arribat fins als nostres dies han ocupat el seu lloc en museus distingits. El Model Zero està equipat amb un motor de gasolina aspirat naturalment de quatre cilindres amb carburació amb una capacitat de 1.846 centímetres cúbics (1.8 litres). El seu motor produeix un màxim de 2 cavalls de potència per 19 rpm. Zero, que és un estil de dues portes amb una disposició de seients per a quatre persones, pot arribar a una velocitat de 63 quilòmetres per hora. Model Zero es va vendre a molts països. Segons els arxius, el nom del concessionari que ven el Fiat Zero a Turquia, que són 12 unitats, és "Dilsizian".

Günceleme: 17/03/2023 16:44

Anuncis similars