Quant, quin percentatge va ser la decisió del tipus d'interès de març de 2023 del CBRT?

El Banc Central va anunciar la seva decisió de tipus d'interès
el banc central

La decisió de tipus d'interès del Banc Central es va anunciar el març de 2023 després de la reunió del MPC. Els ulls dels mercats estaven posats en l'anunci de la decisió de tipus d'interès del CBRT després de la reunió del Comitè de Política Monetària, i va arribar la declaració esperada. Bé, quina és la decisió de tipus del Banc Central de la República de Turquia, quin percentatge?

El Comitè de Política Monetària (Comitè) va decidir mantenir la taxa de subhasta de repo a una setmana, que és la taxa de política, en el 8,5 per cent.

Tot i que les dades d'activitat econòmica anunciades recentment han estat en nivells més positius del que s'esperava, persisteixen les preocupacions de recessió a les economies dels països desenvolupats, amb l'efecte dels riscos geopolítics i les pujades dels tipus d'interès, i s'observa que s'han donat condicions que amenacen l'estabilitat financera. Malgrat els efectes negatius de les limitacions d'oferta en alguns sectors, especialment en l'alimentació bàsica, gràcies a les eines de solució estratègica desenvolupades per Turquia, la inflació de productors i consumidors a escala internacional continua sent elevada. Els efectes de l'elevada inflació mundial sobre les expectatives d'inflació i els mercats financers internacionals es segueixen de prop. Tot i que la divergència en els passos i comunicacions de la política monetària dels bancs centrals dels països desenvolupats continua a causa de les diferents perspectives econòmiques entre els països, s'estan fent mesures coordinades per prioritzar l'estabilitat financera amb acords de permuta i noves oportunitats de liquiditat. Els mercats financers reflecteixen les expectatives que els bancs centrals acabaran aviat amb els seus cicles de pujades de tipus.

Els indicadors avançats abans del desastre del segle apuntaven que durant el primer trimestre del 2023, la demanda interna era més viva que la demanda externa i la tendència de creixement anava a l'alça. S'avaluen exhaustivament els efectes del terratrèmol sobre la producció, el consum, l'ocupació i les expectatives. Tot i que es preveu que el terratrèmol afecti l'activitat econòmica a curt termini, s'espera que no tingui un efecte permanent en el comportament de l'economia turca a mitjà termini. Tot i que la part dels components sostenibles en la composició del creixement és elevada, la forta contribució del turisme a la balança per compte corrent, que supera les expectatives, continua estenent-se a tots els mesos de l'any. A més, la demanda de consum intern, els elevats preus de l'energia i la feble activitat econòmica als principals mercats d'exportació mantenen vius els riscos sobre la balança per compte corrent. És important per a l'estabilitat de preus que el saldo per compte corrent sigui permanent a nivells sostenibles. Es fa un seguiment estret del ritme de creixement dels préstecs i de l'acompliment dels recursos financers aconseguits amb l'activitat econòmica d'acord amb la seva finalitat. Tal com s'indica a l'Estratègia de política monetària i liraització de 2023, el Consell continuarà utilitzant decididament les eines que donaran suport a l'eficàcia del mecanisme de transmissió monetària i alinearà tot el conjunt d'eines de política, especialment els canals de finançament, amb els objectius de liraització. La Junta prioritzarà la creació de condicions financeres adequades per tal de minimitzar els efectes del desastre i donar suport a la transformació necessària.

Amb el suport de les polítiques holístiques implementades, es van començar a observar millores en el nivell i l'evolució de la inflació, però els efectes dels desequilibris entre l'oferta i la demanda provocats pel terratrèmol sobre la inflació es segueixen de prop. El suport a les condicions financeres va cobrar encara més importància després del terratrèmol per mantenir l'acceleració de la producció industrial i la tendència creixent de l'ocupació. En aquest context, el Consell va decidir mantenir constant la taxa política. El Comitè opina que l'orientació de la política monetària és suficient per donar suport a la recuperació necessària després del terratrèmol mantenint l'estabilitat de preus i financera. Els efectes del terratrèmol del primer semestre de 2023 seran monitoritzats de prop.

D'acord amb el seu principal objectiu d'estabilitat de preus, el CBRT continuarà utilitzant decididament totes les eines al seu abast fins que apareguin indicadors forts que apunten a un descens permanent de la inflació i s'assoleixi l'objectiu del 5 per cent a mitjà termini. El CBRT implementarà l'Estratègia de Liraització amb tots els seus elements per institucionalitzar l'estabilitat de preus de manera permanent i sostenible. L'estabilitat a assolir en el nivell general de preus afectarà positivament l'estabilitat macroeconòmica i l'estabilitat financera per la disminució de les primes de risc país, la continuació de la substitució inversa de divises i la tendència a l'alça de les reserves de divises, i la disminució permanent dels costos de finançament. Així, es formarà un terreny adequat per a la continuació del creixement de la inversió, la producció i l'ocupació d'una manera saludable i sostenible.

La Junta continuarà prenent les seves decisions en un marc transparent, previsible i orientat a les dades.

Günceleme: 23/03/2023 14:13

Anuncis similars